Åren 1923 – 1924 uppfördes Palladiumhuset vid Nygatan 18, fastigheten Alingsås Hjorten 9. Nu planeras för en historik kring denna intressanta byggnad som har spelat en viktig roll för kulturliv och näringsliv i Alingsås. Hos alingsåsare finns många minnen från Palladiumhuset, eller Hantverkshuset som var namnet från början. Syftet med en historik är att dokumentera hur Hantverkshuset kom till och vad som hänt i huset under åren som gått. Historiken kommer samtidigt att vara en historik om Alingsås Fabriks- och Hantverksförening, som byggde huset och bildade Alingsås fastighetsaktiebolag (Alingsås Fastighets AB), det bolag som äger och förvaltar fastigheten. Idag ägs Alingsås fastighetsaktiebolag av Tempelriddareorden i Alingsås – som också har en intressant historia i Palladiumhuset.
Tiden då Hantverkshuset planerades och byggdes, var en tid då samhället utvecklades på många fronter. Infrastruktur med vägar och järnväg byggdes ut, el och vatten blev allmän standard, ny teknik skapade nya näringsgrenar, köpkraften ökade och kulturlivet utvecklades. Samtidigt utvecklades demokratin i samhället.
Under modern tid har Palladiumhuset varit ”hotat” av ändrade ekonomiska förutsättningar och olika stadsplaneringsidéer. Alingsås kommun tog sitt ansvar för Palladiumsalongen, som idag är en etablerad kulturinstitution i staden. Alingsås stadskärna är viktig för boende, handel och besöksnäring, och en positiv utveckling pågår på flera håll. Förutsättningarna för Palladiumhuset bedöms idag som goda för många år framöver – med en historik för de första 100 åren som utgångspunkt.
Alingsås Fabriks- och Hantverksförening murar in ett kopparskrin i grundmuren. Borgmästare Zimdahl lägger första grundstenen.
Hantverkshuset står klart ett år efter byggstarten. En ny teatersalong med 485 platser invigs högtidligt. Palladium Bio visar första filmen.
Teatern har upphört och Palladium moderniseras som biograf.
Tempelriddareorden tar över fastighetsbolaget och blir ny ägare av fastigheten. Egna lokaler byggs i det gamla kulissförrådet.
Biografen och har upphört. Kommunen tar över Palladium och skapar en ny kulturscen. Museets personal flyttar till nytt kontor i före detta Margareta Matsalar. Huset byggs om och renoveras.
Kopparskrinet som var inmurat 1923 kunde lokaliseras, för att sedan öppnas på dagen hundra år senare. Nu kunde alla se vad dåtidens Fabriks- och Hantverksförening ville visa upp för framtiden.
Under 2024 firades hundraåringen med olika event. Utgivning av boken ”Palladiumhuset – från föreningshus till kulturhus för hela Alingsås”.